Grad Strmol

Zgodbe ujete za grajskimi zidovi

Razišči

Grad neštetih zgodb

Grad Strmol leži na obronkih Dvorjanskega hriba v bližini Cerkelj na Gorenjskem. V 13. stoletju so se tu naselili vitezi Strmolski, po katerih je utrdba tudi dobila ime in ga obdržala kljub nenehnim menjavam lastnikov. Skozi burna stoletja je Grad Strmol ohranil svojo prvotno obliko, zato spada med najstarejše in najbolj ohranjene gradove na Slovenskem.

Grad Strmol je eden od le dveh slovenskih gradov z originalno opremo. Zadnji zasebni lastnik Gradu Strmol Rado Hribar je bil industrialec, svetovljan, ljubitelj umetnosti, eden najbogatejših ljudi tistega časa pri nas. Z ženo Ksenijo sta graščini dala današnjo podobo. Tu sta ustvarila družabno zbirališče tedanjih slovenskih in evropskih imenitnežev. S svojim prefinjenim, svetovljanskim okusom sta grad skozi leta opremila z bogato zbirko umetnin in predmetov izjemne vrednosti, ki so na ogled še danes. Na Gradu Strmol sta verjetno preživela najlepše obdobje skupnega življenja. Ena od strmolskih zanimivosti je krokodil, hišni ljubljenček gospe Ksenije, ki je pri skupnem kopanju ugriznil gospodarja in končal nagačen na salonski vitrini. Zdaj že pri vhodu prijazno pozdravlja obiskovalce gradu.

Z namenom ohranjanja kulturne dediščine je bil grad v obdobju 2010-2012 v celoti obnovljen. Danes je Grad Strmol hotel, ki ponuja unikatno izkušnjo bivanja in je razkošen prostor za poslovna in osebna srečanja.

>> VEČ INFORMACIJ O MOŽNOSTIH NASTANITVE

Grad Strmol odpira svoja vrata tudi najavljenih skupinam, ki jih grajski vodiči popeljejo skozi vznemirljivo zgodovino. Prav tu sta Rado in Ksenija Hribar med II. svetovno voljno ustvarila družabno zbirališče tedanjih slovenskih imenitnežev in umetnikov. Njuno zgodbo lahko spoznate v knjigi Draga Jančarja "To noč sem jo videl", podoživite pa jo pri nas na Strmolu.

VODENI OGLEDI

Pridite in doživite grajsko zgodbo

VODENI OGLEDI Gradu Strmol potekajo za zaključene skupine oz. po urniku, ki ga za tekoči teden objavimo vsak ponedeljek. 

Cena vodenega ogleda znaša 8 € na osebo.

Razpisani so naslednji termini vodenih ogledov:

 • Sobota in nedelja, 18. in  19. 2. 2017 ob 11.00 in 14.00.

Naslednji teden pa vas vabimo, da se nam pridružite:

 • v torek, 28. 2. 2017 ob 11.00,
 • v četrtek, 2. 3. 2017 ob 16:00,
 • v soboto, 4. 3. 2017 ob 14.00,
 • in v nedeljo, 5. 3. 2017 ob 11.00 in 14.00.

Rezervirajte si mesto s prijavo na grad-strmol@brdo.si ali osebno vsak dan med 7.00 in 21.00 v Kavarni Strmol.

Po vodenih ogledih vas vabimo, da se nam pridružite na ogledu stalne razstave o zakoncih Hribar, ki je postavljena v Kongresni pristavi Kavarne Strmol.

Vse, ki se bote udeležili vodenega ogleda bo vodnik do pristave pospremil, vabljeni pa tudi vsi, ki se vodenega ogleda niste udeležili. 

Dobrodošli!

IZBERITE SVOJE DOŽIVETJE

Podarite darilni bon

Izberite svoje doživetje ali inovativno darilo:

 • GRAJSKO DOŽIVETJE (voden ogled gradu: 2 x 8 €, torta, 2 x 3 € in kava z mlekom za dve osebi, 2 x 1,5 €) SKUPNA CENA JE 25 €.
 • OGLED GRADU STRMOL (voden ogled gradu Strmol za dve osebi, 2 x 8 €) SKUPNA CENA JE 16 €.
 • GRAJSKI POSLADEK (tortica, 2 x 3 € in Kavi, 2 x 1,5 € v Kavarni Strmol za 2 osebi)SKUPNA CENA JE 9 €.
 • STRMOLSKA KAVA (dve Strmolski kavi, 2 x 4 €) SKUPNA CENA JE 8 €.

Vsi boni so na voljo za dve osebi. Svojega si od marca 2017 dalje lahko zagotovite v Kavarni Strmol ali na recepciji Hotela Brdo.

KONTAKT

Grad Strmol

Dvorje 3, 4207 Cerklje na Gorenjskem

T: 00 386 (0) 4 202 59 00

M: 00 386 (0) 41 635 694

E: grad-strmol@brdo.si

 

GPS koordinate:

N 46° 15.899'

E 14° 28.728'

Posebna ponudba

 • Amorjev vrelec

  Pomlad je letni čas ljubezni, zato smo vam pripravili Amorjev paket v Wellness centru Vrelec.

  89,00 €
  za par
  Preveri vsebino paketa
 • Razvajanje za dva
  Razvajajta se s 4-urnim programom v Wellness centru Vrelec Brdo za dve osebi - Vrelec romantike. Ker si je vredno vzeti čas le za vaju ...
  85,00 €
  za par
  Preverite paket
 • Letna karta za Park Brdo

  Park Brdo je čaroben v vseh letnih časih, zlasti v prebujajoči se pomladi.Zakaj ga ne bi obiskali pogosteje in prihranili pri vstopnini?

  25,00 €
  na osebo
  Več o Parku Brdo