Grad Brdo

Razišči

O Gradu Brdo

Grad Brdo, prvi renesančni dvorec na Kranjskem, je pred kratkim praznoval pol tisočletja svojega obstoja in v tem času se je na njem spisala bogata zgodovina.

Leta 1510 je cesar Maksimiljan I. Habsburški podpisal dovoljenje za gradnjo gradu Brdo, in Jurij Egkh je postavil prvi renesančni dvorec na Kranjskem. 

V času protestantizma je bil grad Brdo pomemben center razvoja, tu se je leta 1562 ustavil tudi Trubar. V zahvalo za podporo protestantizmu je tedanji lastnik Adam Brdski prejel enega prvih izvodov Dalmatinove Biblije. V gradu hranimo tudi original Slave vojvodine Kranjske, v kateri je bil leta 1689 slovenski prostor prvič predstavljen kot del evropskega prostora.

S prihodom Zoisov je Brdo doseglo mednarodno slavo, tu je svetovno znani botanik baron Karel Zois uredil tudi prvi alpski botanični vrt.

V prejšnjem stoletju je v dvorcu občasno bivala jugoslovanska kraljeva družina Karađorđević, po drugi svetovni vojni pa ob svojih obiskih v Sloveniji Josip Broz Tito, ki je grad uporabljal kot poletno in protokolarno rezidenco.

Najlepše opremljeni in vzdrževani slovenski grad je danes protokolarni objekt Republike Slovenije in gosti predsednike, predstavnike kraljevih družin, diplomate in druge ugledne svetovne osebnosti.

Grad Brdo je poleg vloge, ki jo igra v državnem protokolu, znan tudi po ohranjanju kulturne dediščine.

Grajski saloni in hodniki se ponašajo z bogatimi zbirkami kipov in slik slovenskih umetnikovstilnega pohištva različnih zgodovinskih obdobij, dragocenih kristalnih lestencev in preprog ter z bogato založeno grajsko knjižnico.

OGLEDI GRADU

OGLEDI GRADU BRDO

Grad Brdo je osrednji protokolarni objekt RS Slovenije, zato je za javnost odprt le v Tednu kulturne dediščine, ki bo v letu 2017 potekal konec septembra.

Razpisani termini vodenih ogledov v 2017:

 • 22. septembra ob 16.00 in 17.00,
 • 23. in 24. septembra vsako polno uro od 10.00 do 17.00

Cena vodenega ogleda znaša:

 • 13 € na osebo
 • 11 € za dijake, študente in upokojence
 • predšolski in osnovnošolski otroci - brezplačno
 • za skupine (vsaj 10 oseb): 11 € na osebo

Vstopnica za voden ogled Gradu Strmol omogoča tudi vstop v Park Brdo ter samostojen ogled parka.

Velikost skupin za voden ogled Gradu Brdo je omejena, zato priporočamo predhodne rezervacije na Recepciji Hotela Brdo:

Recepcija Hotela Brdo

T: 00 386 (0)4 260 10 00

E: recepcija@brdo.si

Posebna ponudba

 • KOSILO OB KONCU TDNA

  Brdski kulinarični mojstri vsak vikend pripravijo poseben 4-hodni meni. Vabljeni na kosilo v restavracijo Hotela Brdo vsako soboto in nedeljo od 12.00 do 16.00.

  23,00 €
  za 4-hodni meni
  Preverite meni
 • Dotik topline

  Zima že trka na naša vrata. V Wellness centru Vrelec Brdo vas razvajamo s posebno 3-urim paketom "DOTIK TOPLINE". Na voljo tudi v obliki darilnega bona.

  89,00 €
  za par
  Preveri vsebino paketa
 • Letna karta za Park Brdo

  Jesen v Parku Brdo je še posebej čarobna. Vsak letni čas razodene drug obraz. Zagotovite si letno vstopnico ter obiščite park pogosteje. Velja 365 dni od nakupa.

  50,00 €
  letna družinska vstopnica
  Več o Parku Brdo