Grad Brdo

Razišči

O Gradu Brdo

Grad Brdo, prvi renesančni dvorec na Kranjskem, je pred kratkim praznoval pol tisočletja svojega obstoja. V tem dolgem obdobju se je v njem spisala bogata zgodovina.

Leta 1510 je cesar Maksimilijan I. Habsburški podpisal dovoljenje za gradnjo gradu Brdo in Jurij Egkh je v naslednjih desetletjih postavil prvi renesančni dvorec na Kranjskem.

V času protestantizma je bil grad Brdo pomemben center razvoja, tu se je leta 1562 ustavil tudi Primož Trubar. V zahvalo za podporo protestantizmu je tedanji lastnik gradu, Adam Brdski, prejel enega prvih izvodov Dalmatinove Biblije. V gradu hranimo tudi original Slave vojvodine Kranjske, v kateri je bil leta 1689 slovenski prostor prvič predstavljen kot del evropskega prostora.

S prihodom Zoisov je Brdo doseglo mednarodno slavo, tu je svetovno znan botanik baron Karel Zois uredil tudi prvi alpski botanični vrt.

V prejšnjem stoletju je v dvorcu občasno bivala jugoslovanska kraljeva družina Karađorđević, po drugi svetovni vojni pa ob svojih obiskih v Sloveniji Josip Broz - Tito, ki je grad uporabljal kot poletno in protokolarno rezidenco.

Najlepše opremljen in vzdrževan slovenski grad je danes glavni protokolarni objekt Republike Slovenije in gosti predsednike, predstavnike kraljevih družin, diplomate in druge ugledne svetovne osebnosti.

Grad Brdo je poleg vloge, ki jo igra v državnem protokolu, znan tudi po ohranjanju kulturne dediščine.

Grajski saloni in hodniki se ponašajo z bogatimi zbirkami kipov in slik slovenskih umetnikovstilnega pohištva iz različnih zgodovinskih obdobij, dragocenih kristalnih lestencev, preprog in z bogato založeno grajsko knjižnico.

OGLEDI GRADU

OGLEDI GRADU BRDO

Grad Brdo je osrednji protokolarni objekt Republike Slovenije, zato so ogledi za javnost omogočeni le izjemoma.

 

DODATNE INFORMACIJE

T: 00 386 (0)4 260 10 00

E: recepcija@brdo.si

Posebna ponudba