Grad Strmol

Zgodbe ujete za grajskimi zidovi

Razišči

Grad neštetih zgodb

Grad Strmol leži na obronkih Dvorjanskega hriba v bližini Cerkelj na Gorenjskem. V 13. stoletju so se tu naselili vitezi Strmolski, po katerih je utrdba tudi dobila ime in ga obdržala kljub nenehnim menjavam lastnikov. Skozi burna stoletja je Grad Strmol ohranil svojo prvotno obliko, zato spada med najstarejše in najbolj ohranjene gradove na Slovenskem.

Grad Strmol je eden od le dveh slovenskih gradov z originalno opremo. Zadnji zasebni lastnik Gradu Strmol Rado Hribar je bil industrialec, svetovljan, ljubitelj umetnosti, eden najbogatejših ljudi tistega časa pri nas. Z ženo Ksenijo sta graščini dala današnjo podobo. Tu sta ustvarila družabno zbirališče tedanjih slovenskih in evropskih imenitnežev. S svojim prefinjenim, svetovljanskim okusom sta grad skozi leta opremila z bogato zbirko umetnin in predmetov izjemne vrednosti, ki so na ogled še danes. Na Gradu Strmol sta verjetno preživela najlepše obdobje skupnega življenja. Njuno zgodbo lahko spoznate v knjigi Draga Jančarja "To noč sem jo videl", podoživite pa jo pri nas na Strmolu.

Ena od strmolskih zanimivosti je krokodil, hišni ljubljenček gospe Ksenije, ki je pri skupnem kopanju ugriznil gospodarja in končal nagačen na salonski vitrini. Zdaj že pri vhodu prijazno pozdravlja obiskovalce gradu.

Grad Strmol je bil leta 2004 razglašen za kulturni spomenik državnega pomenaZ namenom ohranjanja kulturne dediščine je bil grad v obdobju 2010-2012 v celoti obnovljen in obratuje tudi kot butični grajski hotel.

 

VODENI OGLEDI

Pridite in doživite grajsko zgodbo

VODENI OGLEDI Gradu Strmol običajno potekajo po urniku ali po vnaprejšnjem dogovoru za večje skupine.

Trenutno so razpisani naslednji termini vodenih ogledov:

 • torek, 11. 12. ob 11.00,
 • četrtek, 13. 12. ob 16.00,
 • sobota, 15. 12. ob 11.00,
 • nedelja, 16. 12. ob 11.00 in 14.00,
 • torek, 18. 12. ob 11.00,
 • četrtek, 20. 12. ob 16.00,
 • sobota, 22. 12. ob 11.00 in 14.00,
 • nedelja, 23. 12. ob 11.00 in 14.00,
 • četrtek, 27. 12. ob 16.00
 • sobota, 29. 12. 2018 ob 11:00 in 14:00,
 • nedelja, 30. 12. 2018 ob 11:00 in 14:00.

Cena vodenega ogleda je 8 € na osebo.

Rezervirajte si mesto s prijavo na recepcija-gs@brdo.si, po telefonu 04 260 10 00 ali osebno vsak dan med 7.00 in 22.00 v Kavarni Strmol.

Obiskovalce prosimo, da na voden ogled pridejo točno. V primeru zamude, se skupini ni več mogoče pridružiti.

STALNA RAZSTAVA O ZAKONCIH HRIBAR

Po vodenih ogledih vas vabimo, da se nam pridružite na ogledu stalne razstave o zakoncih Hribar, ki je postavljena v Kongresni pristavi Kavarne Strmol.

Vse, ki se bote udeležili vodenega ogleda bo vodnik do pristave pospremil, vabljeni pa tudi vsi, ki se vodenega ogleda niste udeležili. 

VODENI OGLEDI ZA ZAKLJUČENE SKUPINE

Grad Strmol odpira svoja vrata tudi najavljenim skupinam, ki jih grajski vodiči popeljejo skozi vznemirljivo zgodovino. 

Kontakt za dogovor termina: recepcija-gs@brdo.si.

Dobrodošli!

PODARITE DOŽIVETJE

z vrednostnim bonom

Obisk posestva Strmol je lahko tudi lepo darilo.

Za vas pripravimo ličen vrednostni bon, ki ga obdarjenec koristi za vodeni ogled gradu, obisk Kavarne Strmol ali drugo ponudbo v okviru JGZ Brdo.

 

Za več informacij se obrnite na recepcijo Hotela Brdo.

recepcija-gs@brdo.si

04 260 10 00

GRAŠČAK ZA ENO NOČ

Skok v preteklost

Pet-zvezdično doživetje, poimenovano »Graščak za eno noč« popelje goste Gradu Strmol v nek drug čas. V čas njunih zadnjih zasebnih lastnikov Rada in Ksenije Hribar, ki sta v obdobju pred drugo svetovno vojno s svojim prefinjenim, svetovljanskim okusom grad opremila z bogato zbirko umetnin in predmetov izjemne vrednosti ter dala gradu njegovo sedanjo podobo.

Doživetje »Graščak za eno noč« gostom omogoča, da se spremenijo v sodobne graščake in uživajo v tem, da se v grajskem ambientu vse vrti okoli njih in njihovega dobrega počutja; od trenutka, ko jih sprejme grajski concierge, nastanitev v luksuznem grajskem apartmaju, slavnostne večerje v glavni grajski jedilnici do zajtrka v salonu s čipko, srebrnino in kristalom za dobro jutro.

Doživetje, s katerim lahko vsakdo postane graščak za eno noč.

EVROPSKI UNIKATNI GRAD LETA

Prestižna nagrada za turistično ponudbo

Grad Strmol je prejemnik prestižne nagrade "Unique Castle of the Year 2018" oz. Unikatni grad leta 2018 s strani specializirane turistične revije Travel & Hospitality iz Londona.

Mednarodne strokovnjake, ki so kandidate presojali na podlagi izkazane odličnosti storitev, skrbi za design ter vključenosti lokalnih specifik in vsebin v ponudbo, je med vsemi evropskimi gradovi najbolj prepričal prav Grad Strmol iz Cerkelj na Gorenjskem.

KAVARNA STRMOL

Na pristavi Gradu Strmol vas pričakuje prijetno urejen ambient za druženje, z veliko teraso ter otroškim igriščem.

Poleg kavic, čajev ter osvežilnih pijač, je možno poizkusiti tudi izbor vin ter žganih pijač. Zlasti pa Kavarna Strmol slovi po izboru slastnih hišnih tortic, kot so pasijonkina torta, čokoladna in figova.

OSEBNA IN POSLOVNA SREČANJA

Intimen grajski ambient za butične zaključene družbe in gala dogodke.

Udobje plemiškega dvorca je na voljo za poslovna srečanja in praznovanja, ki jim želite dati poseben pečat.

V skrivnostno tančico odet Grad Strmol sodi med najlepše poročne lokacije v Sloveniji in je prava izbira za idilično poroko, odmaknjeno od vsakdanjega vrveža. 

KONTAKT

Grad Strmol

Dvorje 3, 4207 Cerklje na Gorenjskem

T: 00 386 (0) 4 260 1000

E: recepcija-gs@brdo.si

 

GPS koordinate:

N 46° 15.899'

E 14° 28.728'

Posebna ponudba

 • Vrelec Lumina

  Ob koncu leta si privoščita paket 3-urnega razvajanja v Wellness centru Brdo.

  Paket »Vrelec Lumina« diši po praznikih ... Preverite kaj vsebuje.

   

  95,00 €
  za par
  Več informacij
 • AKTUALNA PAKETNA PONUDBA V VILI BLED

  Vila Bled vabi na oddih v bivši predsedniški rezidenci ob blejskem jezeru: »Kulinarično doživetje«, »Wellness paket« s sproščujočo masažo ali romantični »Božično novoletni oddih«. Izbira je vaša.

  207,00 €
  na noč za dve osebi in naprej
  Več o paketih
 • AKTUALNA PAKETNA PONUDBA V HOTELU BRDO

  Hotel Brdo je idealen za kratek oddih v sproščujočem okolju, popestren z nepozabnimi doživetji. Izbira je vaša: »Wellness oddih«, »Doživetja z lipicanci« ali »Kulinarična razvajanja«…

  142,10 €
  na noč za dve osebi in naprej
  Več o paketih
 • KULINARIČNA KNJIGA

  S ponosom  predstavljamo knjigo Okusi Brda - Kulinarični koledar. 12 izbranih receptov izkušenih brdskih kulinaričnih mojstrov. V slovenskem in angleškem jeziku. Izbrano darilo za kuharske navdušence.

   

  19,90 €
  NA IZVOD
  Več informacij
 • Letna karta za Park Brdo

  Vsak letni čas razodene drug čaroben obraz Parka Brdo. Zagotovite si letno vstopnico ter obiščite park pogosteje. Velja 365 dni od nakupa.

  50,00 €
  letna družinska vstopnica
  Več o Parku Brdo