Grad Strmol

Zgodbe, ujete za grajskimi zidovi

Razišči

Grad neštetih zgodb

Grad Strmol leži na obronkih Dvorjanskega hriba v bližini Cerkelj na Gorenjskem. V 13. stoletju so se tu naselili vitezi Strmolski, po katerih je utrdba dobila ime in ga kljub kasnejšim menjavam lastnikov obdržala do danes. Skozi burna stoletja je Grad Strmol ohranil svojo prvotno obliko, zato spada med najstarejše in najbolj ohranjene gradove na Slovenskem.

Grad Strmol je eden od le dveh slovenskih gradov z ohranjeno originalno opremo. Zadnji zasebni lastnik Strmola, Rado Hribar, je bil industrialec, svetovljan, ljubitelj umetnosti in eden najbogatejših ljudi tistega časa pri nas. Z ženo Ksenijo sta graščini dala današnjo podobo. Tu sta ustvarila družabno zbirališče tedanjih slovenskih in evropskih imenitnežev. S svojim prefinjenim, svetovljanskim okusom sta grad skozi leta opremila z bogato zbirko umetnin in predmetov izjemne vrednosti, ki so na ogled še danes. V Gradu Strmol sta verjetno preživela najlepše obdobje skupnega življenja. Njuno zgodbo lahko spoznate v knjigi Draga Jančarja "To noč sem jo videl", podoživite pa jo pri nas na Strmolu.

Ena od strmolskih zanimivosti je krokodil, hišni ljubljenček gospe Ksenije, ki je pri skupnem kopanju ugriznil gospodarja in končal nagačen na salonski vitrini. Zdaj že pri vhodu prijazno pozdravlja obiskovalce gradu.

Grad Strmol je bil leta 2004 razglašen za kulturni spomenik državnega pomenaZ namenom ohranjanja kulturne dediščine je bil v obdobju 2010-2012 v celoti obnovljen in danes obratuje tudi kot butični grajski hotel.

 

VODENI OGLEDI

Pridite in doživite grajsko zgodbo

VODENI OGLEDI ZA INDIVIDUALNE GOSTE

Ogledi pod vodstvom našega vodnika potekajo v spodaj navedenih terminih. 

Cena vodenega ogleda znaša 8 € na osebo.

Obiskovalce prosimo, da na voden ogled pridejo točno. V primeru zamude se skupini ni mogoče naknadno pridružiti.

Termini rednih vodenih ogledov*:

Vodenih ogledov Gradu Strmol do nadaljnjega ne bomo izvajali.

 

* V primeru naknadno rezerviranega dogodka v Gradu Strmol ogled odpade, zato priporočamo, da še enkrat preverite termine ogledov, preden se odpravite na pot.

STALNA RAZSTAVA O ZAKONCIH HRIBAR

Po vodenem ogledu gradu vas vabimo, da se nam pridružite še na kratkem ogledu stalne razstave o zakoncih Hribar, ki je postavljena v Konferenčni pristavi poleg Kavarne Strmol.

Vse, ki se boste udeležili vodenega ogleda gradu, bo vodnik do pristave pospremil, na ogled pa vabljeni tudi vsi, ki se vodenega ogleda gradu niste udeležili, ali pa ste ga zamudili. 

VODENI OGLEDI ZA ZAKLJUČENE SKUPINE

Grad Strmol svoja vrata odpira tudi organiziranim skupinam, ki jih grajski vodniki popeljejo skozi vznemirljivo zgodovino gradu in njegovih lastnikov. Za skupine je obvezna predhodna rezervacija termina.

DODATNE INFORMACIJE IN REZERVACIJA

T: 00 386 (0)4 575 37 10

E: recepcija-vb@brdo.si

Dobrodošli v našo družbo!

PODARITE DOŽIVETJE

z darilnim ali vrednostnim bonom

Obisk Posestva Strmol je lahko tudi lepo darilo.

Za vas pripravimo ličen vrednostni ali darilni bon, ki ga obdarjenec koristi za voden ogled gradu, ekskluzivno doživetje "Graščak za eno noč", obisk Kavarne Strmol ali drugo ponudbo v okviru JGZ Brdo.

Bon lahko kupite v Kavarni Strmol.

 

DODATNE INFORMACIJE

T: 00 386 (0)4 260 10 00

E: recepcija@brdo.si

GRAŠČAK ZA ENO NOČ

Skok v preteklost

Pet-zvezdično doživetje, poimenovano »Graščak za eno noč«, popelje goste Gradu Strmol v nek drug čas. V čas njegovih zadnjih zasebnih lastnikov, Rada in Ksenije Hribar, ki sta v obdobju pred drugo svetovno vojno s svojim prefinjenim, svetovljanskim okusom grad opremila z bogato zbirko umetnin in predmetov izjemne vrednosti ter mu dala njegovo sedanjo podobo.

Doživetje »Graščak za eno noč« gostom omogoči, da se spremenijo v sodobne graščake in uživajo v tem, da se v grajskem ambientu vse vrti okoli njih in njihovega dobrega počutja: od trenutka, ko jih pri vhodnih vratih sprejme grajski concierge, do nastanitve v luksuzni grajski suiti, slavnostne večerje v glavni grajski jedilnici in bogatega zajtrka s čipko, srebrnino in kristalom za dobro jutro.

Doživetje, s katerim lahko vsakdo postane graščak za eno noč.

EVROPSKI UNIKATNI GRAD LETA

Prestižna nagrada za turistično ponudbo

Grad Strmol je prejemnik prestižne nagrade "Unique Castle of the Year 2018" oz. "Unikatni grad leta 2018" s strani specializirane turistične revije Travel & Hospitality iz Londona.

Mednarodne strokovnjake, ki so kandidate presojali na podlagi izkazane odličnosti storitev, skrbi za design ter vključenosti lokalnih specifik in vsebin v ponudbo, je med vsemi evropskimi gradovi najbolj prepričal prav Grad Strmol iz Cerkelj na Gorenjskem.

KAVARNA STRMOL

V pristavi Gradu Strmol pod grajskim gričem vas pričakuje prijetno urejen ambient za druženje z veliko teraso in otroškim igriščem.

Poleg kavic, čajev in osvežilnih pijač smo v našo ponudbo vključili tudi vina in žgane pijače. Zlasti pa Kavarna Strmol slovi po izboru slastnih hišnih tortic, kot so pasijonkina, čokoladna in figova.

OSEBNA IN POSLOVNA SREČANJA

Intimen grajski ambient je s svojo butičnostjo idealen za zaključene družbe in manjše svečane priložnosti.

Udobje plemiškega dvorca je primerno za organizacijo manjših poslovnih srečanj in praznovanj, ki jim želite dati poseben pečat.

V skrivnostno tančico odet Grad Strmol sodi med najlepše poročne lokacije v Sloveniji in je prava izbira za idilično poroko, odmaknjeno od vsakdanjega vrveža. 

KULTURNE PRIREDITVE

GLASBENI VEČERI NA GRADU STRMOL

Grad Strmol je bil od nekdaj zbirališče ljubiteljev umetnosti. Z organizacijo posebnih dogodkov na grajski terasi želimo gradu povrniti ta čar in gostom ponuditi popolno glasbeno doživetje v grajskem okolju.

Vsako leto povabimo priznane glasbenike, da v sozvočju z njimi na grajski terasi pozdravimo začetek poletja. V preteklih letih so nastopile že Manca Izmajlova, Alenka Gotar in Alenka Godec.

Le kdo nas bo glasbeno razvajal letos?

KULINARIČNI VEČERI NA GRADU STRMOL

Občasno na Gradu Strmol za ljubitelje visoke kulinarike in arhivskih vin organiziramo posebne kulinarične grajske večere.

Kulinarične mojstrovine z veliko skrbjo pripravlja skupina vrhunskih kuharjev, s svojo prefinjenostjo pa gostom postreže zasedba odlično uigranih natakarjev. Ista ekipa, ki skrbi za zadovoljstvo gostov na protokolarnih srečanjih na Brdu pri Kranju, poskrbi tudi za gurmanske užitke udeležencev dogodkov, ki se odvijajo na Gradu Strmol.

NE ZAMUDITE NASLEDNJEGA DOGODKA

Prijavite se na e-obvestila in si zagotovite, da boste pravočasno obveščeni o naslednji kulturni prireditvi na Gradu Strmol in ostalih dogodkih pod okriljem JGZ Brda.

 

KONTAKT

GRAD STRMOL

Dvorje 3, 4207 Cerklje na Gorenjskem

T: 00 386 (0)4 260 13 50

E: grad-strmol@brdo.si

 

GPS koordinate:

  • N 46° 15.899'
  • E 14° 28.728'

Posebna ponudba