Grad Strmol

Zgodbe ujete za grajskimi zidovi

Razišči

Grad neštetih zgodb

Grad Strmol leži na obronkih Dvorjanskega hriba v bližini Cerkelj na Gorenjskem. V 13. stoletju so se tu naselili vitezi Strmolski, po katerih je utrdba tudi dobila ime in ga obdržala kljub nenehnim menjavam lastnikov. Skozi burna stoletja je Grad Strmol ohranil svojo prvotno obliko, zato spada med najstarejše in najbolj ohranjene gradove na Slovenskem.

Grad Strmol je eden od le dveh slovenskih gradov z originalno opremo. Zadnji zasebni lastnik Gradu Strmol Rado Hribar je bil industrialec, svetovljan, ljubitelj umetnosti, eden najbogatejših ljudi tistega časa pri nas. Z ženo Ksenijo sta graščini dala današnjo podobo. Tu sta ustvarila družabno zbirališče tedanjih slovenskih in evropskih imenitnežev. S svojim prefinjenim, svetovljanskim okusom sta grad skozi leta opremila z bogato zbirko umetnin in predmetov izjemne vrednosti, ki so na ogled še danes. Na Gradu Strmol sta verjetno preživela najlepše obdobje skupnega življenja. Njuno zgodbo lahko spoznate v knjigi Draga Jančarja "To noč sem jo videl", podoživite pa jo pri nas na Strmolu.

Ena od strmolskih zanimivosti je krokodil, hišni ljubljenček gospe Ksenije, ki je pri skupnem kopanju ugriznil gospodarja in končal nagačen na salonski vitrini. Zdaj že pri vhodu prijazno pozdravlja obiskovalce gradu.

Z namenom ohranjanja kulturne dediščine je bil grad v obdobju 2010-2012 v celoti obnovljen.

Danes Grad Strmol obratuje tudi kot hotel.

Ponuja unikatno izkušnjo bivanja in je razkošen prostor za poslovna in osebna srečanja.

 

VODENI OGLEDI

Pridite in doživite grajsko zgodbo

VODENI OGLEDI Gradu Strmol običajno potekajo po urniku. 

V zimskem urniku ogledov ti običajno potekajo ob četrtkih ob 16.00 ter ob koncu tedna ob 11.00 in 14.00. V primeru, da se v teh terminih na gradu odvija protokolarni ali drug dogodek, voden ogled odpade.

Trenutno so razpisani naslednji termini rednih vodenih ogledov:

 • Četrtek, 16. 11. 2017 ob 16.00 - vsa mesta že zasedena
 • Sobota, 18. 11. 2017 ob  11.00 in 14.00
 • Nedelja, 19. 11. 2017 ob 11.00
 • Četrtek, 23. 11. 2017 ob 16.00.

Cena vodenega ogleda znaša 8 € na osebo.

Rezervirajte si mesto s prijavo na grad-strmol@brdo.si ali osebno vsak dan med 7.00 in 22.00 v Kavarni Strmol, razen ob ponedeljkih, ko je kavarna zaprta.

Po vodenih ogledih vas vabimo, da se nam pridružite na ogledu stalne razstave o zakoncih Hribar, ki je postavljena v Kongresni pristavi Kavarne Strmol.

Vse, ki se bote udeležili vodenega ogleda bo vodnik do pristave pospremil, vabljeni pa tudi vsi, ki se vodenega ogleda niste udeležili. 

VODENI OGLEDI ZA ZAKLJUČENE SKUPINE

Grad Strmol odpira svoja vrata tudi najavljenim skupinam, ki jih grajski vodiči popeljejo skozi vznemirljivo zgodovino. 

Kontakt za dogovor termina: grad-strmol@brdo.si

Dobrodošli!

 

IZBERITE SVOJE DOŽIVETJE

Podarite darilni bon

Izberite svoje doživetje ali inovativno darilo:

 • GRAJSKO DOŽIVETJE, vključuje ogled, tortico in kavo: 25 €.
 • OGLED GRADU STRMOL: 16 €.
 • GRAJSKI POSLADEK: 9 €.
 • STRMOLSKA KAVA : 8 €.

Vsi boni so na voljo za dve osebi. Zagotovite si jih v Kavarni Strmol ali na recepciji Hotela Brdo.

GRAŠČAK ZA ENO NOČ

Skok v preteklost

Tisočere zgodb, ujetih med zidove gradu …

na obronkih Dvorjanskega hriba, sleherni posameznik lahko postane;

GRAŠČAK ZA ENO NOČ

Grad Strmol je z prenovo pridobil status luksuznega butičnega hotela, kjer intima in sproščeno grajsko okolje zaokrožata popolno doživetje našim gostom. Doživetje, ki smo ga poimenovali »Graščak za eno noč«, vas popelje nazaj v grajski čas, kjer vas naš grajski concierge pričaka že ob prihodu v grad.

Ob namestitvi v luksuznem Radovem apartmaju pripravimo sladko dobrodošlico – Strmolsko čokolado. Ko se počutite že kot doma, vas grajska gospodinja popelje na voden ogled Gradu in z vami deli zanimive prigode nekdanjih lastnikov. Kadar je vreme posebej prijazno, sonce vabi na sprehod po Strmolskem drevoredu, ob jezeru ter po spokojnih travnatih površinah. In ko se naslajate v brezčasju stoletnega okoliša, naša ekipa pripravlja večerjo za vas.

Večerjo, ki jo postrežemo v Glavni grajski jedilnici, ki sprejme do 16 oseb, pripravijo pa vam jo izkušeni Brdski kuharski mojstri. Jedilnik skupaj z vami ukrojimo predhodno. Ob večerji vam grajski sommelier pove več o vinih, ki se strežejo. Grajska jedilnica se ponaša z nekaterimi najbolj avtentičnimi kosi pohištva v gradu.

Sledi nočitev in zajtrk, ki vam ga postrežemo v Ksenijinem salonu. Čipka, srebrnina in kristal, za dobro jutro!

Naša gosta, ga. Urška in g. Marko, sta za vas prijazno zapisala vtise iz prve roke. Le-te z veseljem delimo z vami:

» Grad Strmol ni hotel. Grad Strmol je doživetje, ki si ga zapomniš za vedno. In si želiš nazaj. Midva sva bivala že v stotih majhnih šarmantnih zgodovinskih hotelih. A Strmol je enkraten in neponovljiv.

V njem se preseliš v čas Rada in Ksenije Hribar in pozabiš na ponorelo sedanjost… V času, ko so arhitekti spreminjali zgodovinske zgradbe do neprepoznavnosti, je Strmol ostal tak, kot bi ga ravnokar zapustila Ksenija in Rado. Grad z dušo. In kot da to ne bi bilo dovolj, so tu še Jerca, Irena, Branka, Andrej, Damir in Blaž. Brez njih bi bila midva izgubljena v preteklosti. Oni pa so nama vsako željo prebrali iz oči in so nama njihovi nasmehi, njihova prijaznost in njihova profesionalna, a vseeno človeška perfekcija pričarali čas, ki ga že davno ni več.

Lepo je biti na Strmolu graščak za eno noč. «

 

KONTAKT

Grad Strmol

Dvorje 3, 4207 Cerklje na Gorenjskem

T: 00 386 (0) 4 202 59 00

M: 00 386 (0) 41 635 694

E: grad-strmol@brdo.si

 

GPS koordinate:

N 46° 15.899'

E 14° 28.728'

Posebna ponudba

 • KOSILO OB KONCU TDNA

  Brdski kulinarični mojstri vsak vikend pripravijo poseben 4-hodni meni. Vabljeni na kosilo v restavracijo Hotela Brdo vsako soboto in nedeljo od 12.00 do 16.00.

  23,00 €
  za 4-hodni meni
  Preverite meni
 • Dotik topline

  Zima že trka na naša vrata. V Wellness centru Vrelec Brdo vas razvajamo s posebno 3-urim paketom "DOTIK TOPLINE". Na voljo tudi v obliki darilnega bona.

  89,00 €
  za par
  Preveri vsebino paketa
 • Letna karta za Park Brdo

  Jesen v Parku Brdo je še posebej čarobna. Vsak letni čas razodene drug obraz. Zagotovite si letno vstopnico ter obiščite park pogosteje. Velja 365 dni od nakupa.

  50,00 €
  letna družinska vstopnica
  Več o Parku Brdo