Grad Strmol

Zgodbe ujete za grajskimi zidovi

Razišči

Grad neštetih zgodb

Grad Strmol leži na obronkih Dvorjanskega hriba v bližini Cerkelj na Gorenjskem. V 13. stoletju so se tu naselili vitezi Strmolski, po katerih je utrdba tudi dobila ime in ga obdržala kljub nenehnim menjavam lastnikov. Skozi burna stoletja je Grad Strmol ohranil svojo prvotno obliko, zato spada med najstarejše in najbolj ohranjene gradove na Slovenskem.

Grad Strmol je eden od le dveh slovenskih gradov z originalno opremo. Zadnji zasebni lastnik Gradu Strmol Rado Hribar je bil industrialec, svetovljan, ljubitelj umetnosti, eden najbogatejših ljudi tistega časa pri nas. Z ženo Ksenijo sta graščini dala današnjo podobo. Tu sta ustvarila družabno zbirališče tedanjih slovenskih in evropskih imenitnežev. S svojim prefinjenim, svetovljanskim okusom sta grad skozi leta opremila z bogato zbirko umetnin in predmetov izjemne vrednosti, ki so na ogled še danes. Na Gradu Strmol sta verjetno preživela najlepše obdobje skupnega življenja. Ena od strmolskih zanimivosti je krokodil, hišni ljubljenček gospe Ksenije, ki je pri skupnem kopanju ugriznil gospodarja in končal nagačen na salonski vitrini. Zdaj že pri vhodu prijazno pozdravlja obiskovalce gradu.

Z namenom ohranjanja kulturne dediščine je bil grad v obdobju 2010-2012 v celoti obnovljen. Danes je Grad Strmol hotel, ki ponuja unikatno izkušnjo bivanja in je razkošen prostor za poslovna in osebna srečanja.

>> VEČ INFORMACIJ O MOŽNOSTIH NASTANITVE

Grad Strmol odpira svoja vrata tudi najavljenih skupinam, ki jih grajski vodiči popeljejo skozi vznemirljivo zgodovino. Prav tu sta Rado in Ksenija Hribar med II. svetovno voljno ustvarila družabno zbirališče tedanjih slovenskih imenitnežev in umetnikov. Njuno zgodbo lahko spoznate v knjigi Draga Jančarja "To noč sem jo videl", podoživite pa jo pri nas na Strmolu.

VODENI OGLEDI

Pridite in doživite grajsko zgodbo

VODENI OGLEDI Gradu Strmol potekajo za zaključene skupine oz. po urniku, ki ga za tekoči teden objavimo vsak ponedeljek. 

Cena vodenega ogleda znaša 8 € na osebo.

Razpisani so naslednji termini vodenih ogledov:

 • Torek, 25. 4. 2017 ob 11.00,
 • Sobota, 29. 4. 2017 ob 11.00 in 16.00,
 • Nedelja, 30. 4. 2017 ob 11.00 in 16.00,
 • Sobota, 6. 5. 2017 ob 11.00 in 16.00,
 • Nedelja, 7. 5. 2017 ob 11.00 in 16.00.

Rezervirajte si mesto s prijavo na grad-strmol@brdo.si ali osebno vsak dan med 7.00 in 21.00 v Kavarni Strmol.

Po vodenih ogledih vas vabimo, da se nam pridružite na ogledu stalne razstave o zakoncih Hribar, ki je postavljena v Kongresni pristavi Kavarne Strmol.

Vse, ki se bote udeležili vodenega ogleda bo vodnik do pristave pospremil, vabljeni pa tudi vsi, ki se vodenega ogleda niste udeležili. 

Dobrodošli!

IZBERITE SVOJE DOŽIVETJE

Podarite darilni bon

Izberite svoje doživetje ali inovativno darilo:

 • GRAJSKO DOŽIVETJE 25 €.
 • OGLED GRADU STRMOL 16 €.
 • GRAJSKI POSLADEK 9 €.
 • STRMOLSKA KAVA  8 €.

Vsi boni so na voljo za dve osebi. Svojega si od marca 2017 dalje lahko zagotovite v Kavarni Strmol ali na recepciji Hotela Brdo.

GRAŠČAK ZA ENO NOČ

Skok v preteklost

Tisočere zgodb, ujetih med zidove gradu …

na obronkih Dvorjanskega hriba, sleherni posameznik lahko postane;

GRAŠČAK ZA ENO NOČ

Grad Strmol je z prenovo pridobil status luksuznega butičnega hotela, kjer intima in sproščeno grajsko okolje zaokrožata popolno doživetje našim gostom. Doživetje, ki smo ga poimenovali »Graščak za eno noč«, vas popelje nazaj v grajski čas, kjer vas naš grajski concierge pričaka že ob prihodu v grad.

Ob namestitvi v luksuznem Radovem apartmaju pripravimo sladko dobrodošlico – Strmolsko čokolado. Ko se počutite že kot doma, vas grajska gospodinja popelje na voden ogled Gradu in z vami deli zanimive prigode nekdanjih lastnikov. Kadar je vreme posebej prijazno, sonce vabi na sprehod po Strmolskem drevoredu, ob jezeru ter po spokojnih travnatih površinah. In ko se naslajate v brezčasju stoletnega okoliša, naša ekipa pripravlja večerjo za vas.

Večerjo, ki jo postrežemo v Glavni grajski jedilnici, ki sprejme do 16 oseb, pripravijo pa vam jo izkušeni Brdski kuharski mojstri. Jedilnik skupaj z vami ukrojimo predhodno. Ob večerji vam grajski sommelier pove več o vinih, ki se strežejo. Grajska jedilnica se ponaša z nekaterimi najbolj avtentičnimi kosi pohištva v gradu.

Sledi nočitev in zajtrk, ki vam ga postrežemo v Ksenijinem salonu. Čipka, srebrnina in kristal, za dobro jutro!

Naša gosta, ga. Urška in g. Marko, sta za vas prijazno zapisala vtise iz prve roke. Le-te z veseljem delimo z vami:

» Grad Strmol ni hotel. Grad Strmol je doživetje, ki si ga zapomniš za vedno. In si želiš nazaj. Midva sva bivala že v stotih majhnih šarmantnih zgodovinskih hotelih. A Strmol je enkraten in neponovljiv.

V njem se preseliš v čas Rada in Ksenije Hribar in pozabiš na ponorelo sedanjost… V času, ko so arhitekti spreminjali zgodovinske zgradbe do neprepoznavnosti, je Strmol ostal tak, kot bi ga ravnokar zapustila Ksenija in Rado. Grad z dušo. In kot da to ne bi bilo dovolj, so tu še Jerca, Irena, Branka, Andrej, Damir in Blaž. Brez njih bi bila midva izgubljena v preteklosti. Oni pa so nama vsako željo prebrali iz oči in so nama njihovi nasmehi, njihova prijaznost in njihova profesionalna, a vseeno človeška perfekcija pričarali čas, ki ga že davno ni več.

Lepo je biti na Strmolu graščak za eno noč. «

KONTAKT

Grad Strmol

Dvorje 3, 4207 Cerklje na Gorenjskem

T: 00 386 (0) 4 202 59 00

M: 00 386 (0) 41 635 694

E: grad-strmol@brdo.si

 

GPS koordinate:

N 46° 15.899'

E 14° 28.728'

Posebna ponudba

 • PIKNIK KOŠARICA

  Privoščite si nekoliko drugačno kulinarično doživetje - piknik košarica. Pripravijo jo brsdski kuharski mojstri, vi pa z električnim golf vozilom v Parku Brdo izberete mesto, kjer razgrnete odejo. Izbirate lahko med dvema menijema.

  45,00 €
  za par
  Preveri meni
 • ZAČETNI TEČAJ GOLFA

  Z zaključkom začetnega 8 - urnega tečaja pridobite dovoljenje »Slovenija igra golf«, s katerim lahko igrate na večini slovenskih igriščih. Prijave so že v teku.

  99,00 €
  na osebo
  Več o tečaju:
 • Darilni bon Grad Strmol

  Za vas smo pripravili novost: 4 različne pakete doživetji na Strmolu v obliki darilnega bona s katerim lahko razveselite svoje najdražje.

  8,00 €
  vrednost darilnega bona od 8 do 25 €
  Oglejte si pakete
 • Amorjev vrelec

  Pomlad je letni čas ljubezni, zato smo vam pripravili Amorjev paket v Wellness centru Vrelec.

  89,00 €
  za par
  Preveri vsebino paketa
 • Letna karta za Park Brdo

  Park Brdo je čaroben v vseh letnih časih, zlasti v prebujajoči se pomladi.Zakaj ga ne bi obiskali pogosteje in prihranili pri vstopnini?

  25,00 €
  na osebo
  Več o Parku Brdo