Posestvo Brdo

Posestvo doživetij

Razišči

Posestvo doživetij

Brdo je kraj, kjer so skozi stoletja stanovale in se srečevale kronane glave. Grad Brdo je danes uradni protokolarni objekt Republike Slovenije, tu pa lahko obiskovalci uživajo v lepoti neokrnjene narave, izjemni kulinariki in v doživetjih, ki ostanejo v trajnem spominu. Prisrčno vabljeni!

ZGODOVINA POSESTVA BRDO

Posestvo Brdo ima več kot 500 letno zgodovino. Prva omemba  podeželskega dvora, ki je stal je na območju današnjega Brda, sega v leto 1446. Lastniki so bili takrat še vitezi, plemeniti Egkhi. Prevod besede Egkh pomeni "Brdski" ali "z Brda". Takrat se začnejo pisati zgodbe današnjega posestva Brdo.

Do konca 30. let 16. stoletja Jurij Brdski prvotni dvor prezida v velik in dobro utrjen grad, ki ga po svoji družini poimenuje Brdo. Sredi 17. stoletja začne družina Brdskih gospodarsko propadati in posest se začne drobiti.

Konec 17. in v začetku 18. stoletja grad za kratek čas preide v last družin Schrattenbach in Gallenberg, ki posest ponovno združijo.

Leta 1753 celotno posest na dražbi kupi Michelangelo pl. Zois, veletrgovec, lastnik fužin in eden najbogatejših podjetnikov na Kranjskem. Pred smrtjo brdsko posest prepusti svojemu najstarejšemu sinu Žigi, ki po očetovi smrti postane tudi lastnik vseh rudnikov in fužin ter s tem eden najbogatejših takratnih kranjskih fevdalcev in industrialcev. Žigo Zoisa poznamo tudi predvsem kot izobraženca, mecena književnikom in velikega zbiralca. V letih 1785–1790 je z bratom botanikom,Karlom Zoisom, na Brdu zasnoval prvi alpski botanični vrt na Slovenskem, poleg njega pa še razkošen grajski park s preko 10.686 rastlinamiZgodbe Zoisov so se na Brdu pisale več kot 155 let, do leta 1928.

Zoisi leta 1929 posestvo Brdo prodajo na prostovoljni javni dražbi in nova lastnika do 1938 postaneta lesna trgovca in podjetnika Franc Dolenc in Stanko Heinrihar.

1935 - 1941 je bilo Brdo v lasti jugoslovanske kraljeve družine Karađorđević. Ta je grad in zemljišče temeljito preuredila in Brdo je postalo eno najlepših posesti v Kraljevini Jugoslaviji.

Leta 1947 Brdo po odloku o nacionalizaciji posestva preide v last Izvršnega sveta SFRJ z namenom, da se preuredi v rezidenco predsednika republike, Josipa Broza Tita. Tito je na Brdo v presledkih prihajal vse do januarja 1980.

Po Titovi smrti grad in posestvo Brdo preideta pod upravo Izvršnega sveta LR Slovenije, po volitvah leta 1990 in razglasitvi samostojnosti pa v last in upravo Republike Slovenije.

 

 

 

Grad Brdo

Renesansa preteklosti, mikavnost sedanjosti

Grad Brdo je renesančni dvorec, ki je bil zgrajen v začetku 16. stoletja. Grad s štirimi voglanimi stolpi je bil skozi zgodovino dom različnim imenitnežem tistega časa. V njem so bivale slovite plemiške družine, med katerimi je še posebej pomembna Rodbina Zois, nato tudi družina Karađorđević, po drugi svetovni vojni pa še takratni predsednik Jugoslavije, Josip Broz Tito. 

Danes je Grad Brdo najpomembnejši protokolarni objekt v Republiki Sloveniji, urejen na najvišjem nivoju. Skozi svojo zgodovino je gostil predsednike, kralje in diplomate s celega sveta. 

Grad Brdo je v slovensko zgodovino zapisan kot sožitje kulturne krajine in arhitekture ter večstoletnega kulturnega izročila. 

>> VEČ O GRADU BRDO 

Park Brdo

Sproščeni trenutki v naravi

Del Posestva Brdo zaobjema tudi Park Brdo, ki s svojimi gozdovi in brezhibnimi travnatimi površinami predstavlja odličen kotiček sprostitev v naravi. 

Jezera, potke in travniki so skriti med drevoredi in povsem odmaknjeni od vsakdanjega vrveža. Sprehodite se in odkrijte znameniti čebelnjak, lokvanje, oranžerijo, dragoceno kiparsko zbirko in še mnogo več - vse na enem mestu, na več kot 70 hektarih neokrnjene narave. 

>> PREBERITE SI VEČ O PARKU BRDO

Brdo - posestvo doživetij

nepozabne izkušnje

Prepustite se sproščenim doživetjem, ki jih ponuja Posestvo Brdo.

Naj bo jahanje lipicancev, vožnja s kočijo ali kulinarična dogodivščina s pikinik košarico -  Posestvo Brdo vas ne bo razočaralo in vam bo pustilo prijetne spomine.

 

>> KATERA DOŽIVETJA PONUJAMO

Hotel Brdo

Prijetno bivanje, odlična sprostitev

Ob vhodu v Park Brdo se nahaja Hotel Brdo - sodobno opremljeni hotel s štirimi zvezdicami, ki ima 77 sob in predsedniški apartma, konferenčne dvorane, sejne sobe in manjši wellness. 

Navdušil vas bo s svojo odmaknjenostjo stran od mestnega vrveža, a tudi s svojo neverjetno dostopnostjo - Hotel Brdo je le 10 km odmaknjen od glavnega slovenskega letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, 35 km od Ljubljane in 30 km od Bleda

Ujet v zeleno naravo, vam ponuja izvrstna kulinarična doživetja, počitek in sprostitev.

>> VEČ O HOTELU BRDO

GOLF BRDO

Tako blizu - tako dostopen

Na Posestvu Brdo lahko najdete enkratno golfsko igrišče, ki ponuja igro v zavetju alpskega sveta. Tu boste uživali v mirnem naravnem okolju in se naužili obilice svežega zraka.

Igra na Golfu Brdo poteka na avtohtonem travinju, razen na dveh zelenicah, ki sta namenjeni vadbi kratkih udarcev oz. bližanja na zelenici. 

Igrišče je še posebej primerno za začetnike, saj so razdalje med luknjami krajše in ne zahtevajo ogromno golfske kondicije. Golf Brdo je pravi mali raj za velike podvige!

>> PREBERITE SI VEČ O GOLFU BRDO

Poročna pravljica

Recite da na Brdu

Navdihujoča naravna lepota, edinstven ambient in brezhibnost storitev - razlogi, da je Posestvo Brdo ena najbolj priljubljenih lokacij za poročni dan v Sloveniji

Dahnite DA na kraju veličastne zgodovine, kjer lepote narave nikogar ne pustijo ravnodušnega. 

Posestvo Brdo s svojo bogato ponudbo predstavlja odlično lokacijo, saj omogoča, da se poročite, se zabavate in preživite poročno noč na enem mestu. 

>> PREVERITE SANJSKE LOKACIJE ZA POROČNI OBRED IN ZABAVO

Kongresni center Brdo

Zaveza odličnosti

Zaveza odličnosti in sodobna tehnična oprema omogočata izvedbo najrazličnejših dogodkov na visoki ravni. Osebje Kongresnega centra Brdo se prilagodi vašim željam in se maksimalno potrudi, da izpelje dogodek vse od zasnove do izvedbe in pri tem pazi na najmanjše podrobnosti. Vaš dogodek pa obogatite z vrhunsko kulinariko Brda in pestro dodatno ponudbo na posestvu.

Bližina prometne infrastrukture omogoča enostavno dostopnost, udeleženci dogodkov pa bodo veseli brezplačnih parkirnih mest. Kongresni center se nahaja le streljaj stran od Hotela Brdo, kjer gostje lahko tudi prenočijo, Park Brdo pa jim omogoča prijeten sprehod med sestanki. 

>> VEČ O KONGRESNI PONUDBI 

KAKO DO NAS

VSE POTI VODIJO NA ... BRDO

Posestvo Brdo pri Kranju se nahaja tik ob naselju Predoslje, v bližini gorenjske avtoceste.

 • Če prihajate z avtoceste s smeri Jesenic, uporabite izvod Kranj - Zahod ter nato zavijte proti Kokrici insledite rjavim tablam Grad Brdo, ki vas bodo po približno 2 km pripeljale do Posestva Brdo.
 • Če pa prihajate po avtocesti iz smeri Ljubljana, pa uporabite izvoz Kranj - Vzhod ter ravnotako sledite rjavim tablam Grad Brdo, ki vas bodo po približno 8 km pripeljale do Posestva Brdo. Posestvo Brdo je od Ljubljane oddaljeno približno 30 km.
 • S smeri letališča vam svetujemo pot proti Kranju, kjer sledite usmerjevalnim znakom za Predoslje, nato pa rjavim tablam za Grad Brdo. Letališče je od posestva oddaljeno približno 10 km.
 • V kolikor prihajate z avtobusom, priporočamo progo 5, kjer izstopite na začetku vasi Predoslje, ki je približno 600 m oddaljena od vstopa na posestvo.

Na Posestvu Brdo je na voljo veliko brezplačno parkirišče.

Posebna ponudba

 • TERENSKO JAHANJE

  Raziščite celotno Posestvo Brdo na hrbtu lipicanca. Neizkušeni jahači pa preverite pester program jahanja za začetnike.

  25,00 €
  za 1 uro terenskega jahanja
  Več informacij
 • PIKNIK KOŠARICA

  Privoščite si nekoliko drugačno kulinarično doživetje - piknik košarica. Pripravijo jo brsdski kuharski mojstri, vi pa z električnim golf vozilom v Parku Brdo izberete mesto, kjer razgrnete odejo. Izbirate lahko med dvema menijema.

  45,00 €
  za par
  Preveri meni
 • ZAČETNI TEČAJ GOLFA

  Z zaključkom začetnega 8 - urnega tečaja pridobite dovoljenje »Slovenija igra golf«, s katerim lahko igrate na večini slovenskih igriščih. Prijave so že v teku.

  99,00 €
  na osebo
  Več o tečaju:
 • Letna karta za Park Brdo

  Osvežite se v Parka Brdo, v čudoviti naravi, v hladu jezer, bujnega rastlinja ter ptičjega petja.Zakaj ga ne bi v obiskali pogosteje in prihranili pri vstopnini?

  50,00 €
  letna družinska vstopnica
  Več o Parku Brdo