RAZVIJAMO TALENTE

Zgodbe o mladih z velikim potencialom

Razišči

KER NA MLADIH SVET STOJI

​Na Brdu verjamemo v vzgojo in razvoj mladih talentov, zato so njihovo zgodnje odkrivanje, gradnja kulture nenehnega učenja in razvoja ter zadrževanje odličnega kadra na Brdu osrednjega pomena.

ZNANJE PRENAŠAMO NAPREJ

Ponosni smo na vrhunsko znanje in dolgoletne izkušnje, ki se prenašajo znotraj naše ekipe in izražajo v odlični izvedbi storitev ter pohvalah zadovoljnih gostov.

Vse dijake, študente ter mlade z izkušnjami v gostinstvu in hotelirstvu vabimo: Pridružite se našemu vrhunskemu timu!

 

 

KUHANJE KOT NAČIN ŽIVLJENJA

SKOZI IGRO DO ZNANJA

24-letni Škofjeločan Rožle Žan Brelih pravi, da je njegovo življenje, od kar pomni, povezano s kuhinjo. »Že kot otroku so mi bile najljubše igrače kar lonci in kuhalnice iz mamine kuhinje. Na mojo srečo se grem lahko to igro še naprej.«

Med študijem na Srednji gostinski in turistični šoli v Radovljici se je pričel udeleževati različnih kuharskih tekmovanj. Kot talentiran mlad kuhar se je pridružil tudi slovenski mladinski kuharski reprezentanci.

Svoje znanje je izpopolnjeval pod mentorstvom vrhunskih chefov, med drugim dobro leto pod taktirko mladega chefa Mojmirja Šiftarja, ki je takrat vodil kuhinjo butičnega hotela Skipass, v Kranjski Gori.

BRDSKI ŠTIPENDIST

Z Brdom je prvič prišel v stik kot štipendist, že v 1. letniku Srednje gostinske in turistične šole Radovljica. Po šolanju se je pridružil kuharski ekipi in takoj začel delati na najvišjih protokolarnih in tržnih dogodkih. Z ekipo ostaja tudi po izteku pogodbe o štipendiranju. »V veliko veselje mi je, da svoje kuharske veščine lahko še naprej nadgrajujem, pod budnim očesom chef-a Gregorja Rozmana.«

Vodjo brdske kulinarike, Gregorja Rozmana, je pri Rožletu najbolj navdušilo, kako s sijajem v očeh ustvarja nove jedi. »Nikoli mu ne zmanjka idej, zato bo lahko s trudom in pravim pristopom do dela še veliko dosegel.«, pravi chef.

Rožle pravi, da se je pred leti »rad igral s pincetami«, zdaj pa mu je najljubši »show cooking«. Rad je v stiku z ljudmi. »Takoj dobiš feed back, kako si skuhal, nasmejane obraze. Drug dober pokazatelj je, da vsega zmanjka«,  še v smehu doda.

KUHANJE JE ROŽLETOV HOBI

»Kuhanje ni samo moje delo, ampak moj način življenja, moja strast«, pravi Rožle. A ker v službi ne moreš biti cel dan, kuha tudi v svojem prostem času. Inspiracije poišče preko interneta, po youtube-u in instagramu.

Najraje pripravlja ulično hrano. Všeč mu je, da je ne eni strani enostavna, a on jo pripravi na svojstven način, nekoliko drugače. Predvsem pa pravi, da mora biti hrana že na pogled »jedljiva«.

Njegove kreacije so resnično paša za oči, kajne? Le kdo si jih ne bi želel tudi okusiti?

Prva izbira mladega diplomanta

[MLAD DIPLOMANT]

»Delo na Brdu ti razširi znanje, tu spoznaš veliko ljudi, hkrati pa je užitek delati v takšni ekipi, kot je ta«

Gregor Potočnik je mlad diplomant Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled. Brdski kulinarični ekipi se je pridružil takoj po diplomi, a je za svoja leta vse prej, kot neizkušen.

MED NAJBOLJŠIMI

Že kot dijak Srednje šola za gostinstvo in turizem Ljubljana si je izkušnje pridobival v več restavracijah.

V  4. letniku sredne šole je na Mednarodnem kulinaričnem festivalu 2016, ki se ga je udeležilo štirideset tekmovalcev iz šestih držav, zastopal svojo šolo skupaj z Matejem Zupančičem, finalistom kuharskega šova Masterchef. V obeh kategorijah sta osvojila zlato medaljo, v skupnem točkovanju ocenjenih jedi vseh mladih tekmovalcev pa je Gregor Potočnik osvojil prvo mesto.

Bil je tudi član mladinske kuharske reprezentance Slovenije. Pohvali se lahko s številnimi domačimi in tujimi kuharskimi nagradami, sam pa izpostavi zlasti dve: »V Novem Sadu sem osvojil zlato medaljo za pripravo jedi. Zaenkrat največji uspeh pa je drugo mesto na evropskem prvenstvu (AEHT) v Belgiji.

Kot študent Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled je nekaj mesecev delal najprej v restavraciji Atelje, nato pa dlje časa pri Jezeršku. Lani je na prvem razpisu »Z Jezerški v Slovensko hišo 2018« med 50 prijavljenimi mladimi kuharji ravno on najbolj prepričal komisijo in postal del ekipe, ki je v Slovenski hiši na OI v Pjongčangu skrbela za slovensko kulinariko in gostoljubnost.

NA BRDU SE RES VELIKO NAUČIŠ

Grega je človek, ki želi rasti in širiti znanje. Njegov moto je: Nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še bolje. »Brdo ti da dobre osnove, da razširiš svoje znanje, spoznaš veliko ljudi, hkrati pa je užitek delati v takšni ekipi, kot je ta,« pravi Grega.

Navdušen je nad organizacijo, eminentnimi lokacijami, delu na protokolarnih dogodkih ter tudi sicer nad storitvami na visoki ravni. »Poleg tega sem se želel učiti od takega mentorja, kot je chef brske kulinarike Gregor Rozman

V prihodnosti se vidi kot vodja restavracije, kasneje tudi kot lastnik svojega lokala. Meni, da ima Slovenija veliko možnosti za kulinarični razvoj: »imamo odlične surovine, dobre pogoje in še klimo. Resnično se iz tega da narediti dobro zgodbo«.

GOSTINSTVO JE LEP POKLIC

"Gostinstvo je lep poklic, vendar je težak in z veliko odrekanj," pravi in videti je, da v tem poklicu resnično uživa

Za nas je demonstriral svoj recept, primeren za lažja poletna kosila: poletno solato s tuno v koruzni in sezamovi skorjici, s karameliziranim paradižnikom, parmezanom, mikro koruzo, crutoni in pinjolami ter preliv iz oljčnega olja, zelišč, gočice in gorčičnih semen. S tem receptom je navdušil tudi kulinarično novinarko Špelo Ankele, ki se je odločila recept objaviti v Slovenskih novicah.

 

Bolj umirjeno, kot v kuharskih TV šovih

[OBVEZNA PRAKSA NA BRDU PRI KRANJU]

»Vsem sošolcem bi priporočala, da pridejo sem, da se kaj naučijo.«

17-letna dijakinja Amra je konec maja in v začetku junija 2019 v kuhinji Brda pri Kranju opravljala obvezno prakso v prvem letniku triletne Srednje gostinske in turistične šole Radovljica, smer gastronom hotelir. Za študij se je odločila, ker že od nekdaj kuha z mamo in pri tem uživa.

Opravljanje obvezne prakse na Brdu pri Kranju ji je priporočal mentor na šoli in ni ji žal, da se je odločila tako. »Zdelo se mi je, da je bolje, da grem na prakso nekam, kjer bi se dejansko nekaj naučila. Imela sem občutek, da bo na Brdu tako, čeprav nisem poznala nikogar od prej.«

Bolj umirjeno kot v kuharskih TV šovih

Najbolj so jo navdušili dogodki. Bila je del kuhinjskega osebja na poroki, poslovnih dogodkih ter na protokolarnem sprejemu Tri morja za predsednike. »Več se naučiš, če kuhaš pred ostalimi in jih postrežeš, kot pa če si samo v kuhinji.«

Kako bo potekalo delo v kuhinji si ni čisto predstavljala, razen, kar je videla v kuharskih TV  šovih. V primerjavi z njimi, pravi, poteka delo v brdski kuhinji bolj umirjeno. Ekipa je res uigrana: »Vsak ima svoje delo. Pomagaš tistemu, ki ne more sam. Na TV je pa  vedno akcija. Se mi zdi kar prav, da je bolj umirjeno.«

Vsem bi rekla, da pridejo sem, da se kaj naučijo.

»Sem druge sošolce spraševala, kako se imajo na praksi, pa so rekli, da nič ne delajo, samo pomivajo posodo. To se mi ne zdi prav.

Saj vem, da smo šele prvi letnik, ampak lahko bi se že zdaj začeli učiti in na Brdu se lahko res veliko naučiš. Pa če je to samo rezanje paprike, jo znam zdaj vsaj narezati tako kot je treba.«

»Smo pač res tim, kar se težko najde«

Zelo bi pohvalila cel tim, celo kuhinjo: »Potrudijo se, da te nekaj naučijo. Zmeraj, ko vprašaš, če lahko kaj pomagaš, ti dajo nekaj za delat. Veliko sem se naučila, čeprav sem šele dva tedna tukaj.«

Na vprašanje, če bi koga v kuhinji še posebej izpostavila pa je rekla: »Ne, kar celo kuhinjo, ker smo pač res tim, kar se težko najde.«

Dobrodošla pri nas še kdaj

Amra ima ambiciozne plane za naprej: »Naredila bom triletno šolo in potem še dve leti. V planu imam narediti še šolo na Bledu, za turističnega vodiča, tako da bom imela potem cel ta spekter pokrit.«

V prihodnosti pa bi ji bilo zelo všeč, če bi lahko bila del ekipe na Brdu pri Kranju: »Veliko sem že delala drugje, pa mi ni bilo nikjer tako všeč kot tukaj. Pa si res ne izmišljujem, res mi je lepo pri vas.«

Amrina študijska praksa ni ostala neopažena niti pri šefu brdske kulinarike Gregorju Rozmanu: »Take kadre si lahko samo želim v ekipo. Učljiva, s pozitivno energijo in vedno pripravljena za delo.«

Amra, kar tako naprej in dobrodošla pri nas še kdaj.

ZNANJE POD KAPO

Vlagamo v znanje

[IZOBRAŽEVANJE ZAPOSLENIH]

Spomladi 2019 so se štirje mladi perspektivni kadri z Brda, natakarici Maruša Janina in Irena ter  kuharja Rožle Žan in Gregor, udeležili prvega izobraževalnega dogodka Znanje pod kapo.

Izobraževanje je potekalo v organizaciji kulinaričnega vodiča Gault&Millau.

CELOSTNO RAZUMEVANJE GOSTINSTVA

Ta je v Sloveniji prisoten od novembra 2018, ko je izšel prvi samostojni vodnik Gault & Millau Slovenija, kar je priznanje naši državi, ki se vse bolj uveljavlja kot vrhunska kulinarična destinacija.

V vodnik so neodvisni inšpektorji Gault&Millau uvrstili le tiste slovenske restavracije, ki izpolnjujejo stroge kriterije in veseli smo, da se je v vodnik Gault & Millau Slovenija 2019 uvrstila tudi restavracija Vile Bled.

Tudi sicer Gault & Millau že od začetkov delovanja spodbuja celostno razumevanje gostinstva ter skladno s tem gradi svoje standarde vrednotenja in si prizadeva za spoštovanje prav vsakega elementa celostne izkušnje.

ZNANJE POD KAPO Z ANO ROŠ

Prvemu v serij izobraževanj Gault&Millau Znanje pod kapo so  se pridružili chefinja Ana Roš, vinska akademičarka Mira Šemić, chef Tomaž Bevčič, chef Jure Tomič in najboljši Gault&Millau natakar leta 2019 Matic Šubic.

Mladi udeleženci so skozi teorijo in prakso spoznavali čudovite kuharske tehnike, se spoznali z osnovami senzorične analize ter spajanja vina s hrano in pogledali v pomen in širino poklica natakarja. Za vinsko spremljavo vrhunski kulinariki so poskrbeli odlični slovenski vinarji.

KMALU SE PONOVNO VIDIMO

S tovrstnimi izobraževanji želimo mlade, ki vstopajo v gostinstvo, popeljati skozi čudovito celovitost gastronomskih doživetij.

Hvala za vrhunsko izvedbo, Gault&Millau, naši mladi talenti so bili navdušeni.

Z veseljem se udeležimo še kakšnega od prihodnjih podobnih izobraževanj.

Posebna ponudba